Saturday, Aug 1, 2020
HomePosts Tagged "рак"

Модерната медицина развива современа терапија која го продолжува но и го подобрува животот на малигно болните. Во Македонија, неславниот рекордер во Европа тоа не е случај пишува DW. „Ова што го носам во себе е вистински пекол и не му го посакувам на никого. Боледувам

Read More

Клиниката за радиотерапија и онкологија неделава остана без лек за пациенти со метастази на коските - пренесува СДК.мк. Дел од пациентите преку социјалните мрежи ги предупредуваа другите болни воопшто да не трошат време и пари да одат на Онкологија, оти го нема лекот „зомета“. Овој

Read More

Ракот на дебелото црево се открива во многу доцен стадиум и покрај сите кампањи. Годишно 500 се новооткриени случаи, а 400 умираат. Ако заболувањето се открие во што порана фаза тогаш излекувањето е 90 проценти. Во 2015 година од вкупно 100.000 скрининг тестови само 20.000

Read More

Бројот на новозаболени лица од канцер во Косово е во постојан пораст, што предизвикува голема вознемиреност меѓу населението. Само во периодот јануари-јули годинава во Клиниката за онкологија во клиничката болница во Приштина се дијагностицирани 690 нови случаи на лица заболени од канцер, што претставува двојно

Read More

Голем број на фактори во животот влијаат врз тоа колкава старост ќе доживееме, но дали некогаш сте се запрашале кои хороскопски знаци ја имаат оваа предиспозиција? Одговорот проследете го во продолжение. РАК - Овие знаци доживуваат длабока старост  затоа што сакаат да практикуваат здрав начин на живот,

Read More

Ново поголемо истражување спроведено од американската влада потврди дека постои врска помеѓу мобилните телефони и ракот. Ова претставува значаен развој за истражувањата поврзани со долгогодишната контроверзија за тоа како мобилните телефони влијаат на здравјето на корисниците. Научниците од Националната програма за токсикологија изложиле машки стаорци на видот

Read More

Следуваат доста високи температури за време на летото а, општо познато е дека доколку не внимаваме на сонцето, може да се зголеми ризикот од појава на рак на кожата. Ние ви препорачуваме неколку совети како да уживате во топлите денови и првенствено да се заштитите

Read More

Поради канабисот се покренаа многу дебати и расправии последниве неколку години. Голем дел од САД и многу земји ширум светот го легализираа канабисот во медицински цели. Тоа е нормално, добра вест. Има безброј примери за тоа на колку луѓе канабисот им помогнал во лекување на

Read More

Рак од Атлантскиот океан „допливал“ до Дојранското езеро. Рибарот кој го извадил од езерото ни ги испрати фотографиите од ракот кој живее во Атлантскиот океан и во мексиканскиот залив. За Позитив.мк тој вели дека бил изненаден од неговата боја и дека таков рак досега не

Read More

Кубанската вакцина против рак на белите дробови пристигна во Србија. Од наредната недела околу 30 пациенти кои се во потешка фаза од болеста ќе почне да ја примаат оваа тераписка вакцина за која научниците од Куба тврдат дека го забавува ширењето на малигните клетки и

Read More