Tuesday, May 26, 2020
HomePosts Tagged "велосипедисти"

На познатиот словачки ски-центар на двајца велосипедисти и се случи една неочекувана несреќа. Ски-центарот во летните месеци го користат велосипедисти кои се натпреваруваат тука на специјализирани стази. Двајцата велосипедисти тргнаа да ја пробат стазата и да го направат првиот тренинг, но не очекуваа дека ќе налетаат

Read More

Велосипедизмот претставува добра пракса, здав живот, здрави животни навики и чиста и здрава животна околина. Зимата и леденото време се во заминување па низ улиците на главниот град и останатите места во Република Македонија од ден на ден можат да се забележат се повеќе велосипедисти кои

Read More

Велосипедистите честопати имаат недостаток од сигурност и заштита во сообраќајот а недоволната опрема честопати резултира со сериозни повреди. Сепак, една шведска компанија конечно понуди одлично решение! Компанијата Hovding го произведе првото воздушно перниче за велосипедисти и мотоциклисти кое може да им го спаси животот. Монтиранo

Read More

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТ) и Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата (РСБСП) организираат наградна игра под мотото „Македонија се сака на точак“. Наградната игра официјално почнува денеска и има за цел промоција на велосипедизмот и убавините на Република Македонија. За

Read More

Републичкиот совет за безбедност во сообраќајот на патиштата ги повика граѓаните да дадат свои идеи во креирање на новата програма по која ќе се работи за 2016-та. Големиот број на несреќи со фатални последици и ниската сообраќајна култура создаваат револт кај сите учесници во сообраќајот. Постојаните

Read More

За подигнување на свеста на учесниците во сообраќајот за безбедноста на велосипедистите кои се едни од најчестите жртви на македонските улици започнува нова кампања со поставување на портокалови велосипеди кои ќе служат како предупредување. Со слоганите Уште колку жртви !? и Јас каде да возам, група

Read More

Под мотото „Точаците слободно да течат по кеј!“, велосипедистите од „Критична маса“ денеска по 40-ти пат ќе организираат возење на точаци низ улиците на Скопје. „Вардар е главната артерија на вело-токот, не запушувајте ја“ - стои во апелот. Во моментов, кејот е прекинат барем на две

Read More

Креативен начин да ги бараат велосипедските права. Велосипедистите од #НаТочак за време на #КритичнатаМаса, ги положија своите велосипеди на ул. Јордан Мијалков во Скопје, во знак на протест поради градските сообраќајни политики, кои според нив се штетни за безбедноста во сообраќајот. Тие се револтирани од односот

Read More

Велосипедската патека на кеј под барикади. Плехови, даски и песок - известува порталот Засе.мк. На една од барикадите со стрелки е означено дека велосипедистите мора да се движат по шеталиштето. На сликите може да се забележи дека велосипедистите поминуваат каде ќе најдат место, помеѓу барикадите или

Read More

''Илинденски велосипедски марш'' до Крушево и Мечкин Камен во организација/замисла на Единствена Македонија. Во чест на јунаштвото и борбата на Илиндените, младинското здружение Единствена Македонија организира прв извидничко-истражувачки велосипедски поход од Скопје до Крушево и Мечкин Камен. Походот започнува на 31.07. во 06:00 пред порта Македонија

Read More