Thursday, Jun 4, 2020
HomePosts Tagged "статистика"

Трошоците за живот и цените во малопродажбата во октомври годинава се зголемиле за 0,3 отсто во однос на претходниот месец, се вели во соопштението на Државниот завод за статистика (ДЗС). Голем пораст на цените има во категоријата прехранбени производи, односно забележано е поскапување на оризот за

Read More

Просечната нето плата во земјава на стартот на оваа 2017 година изнесувала 370 евра. Државниот завод за статистика во јануари во споредба со истот месец лани регистрирал раст на републичкиот просек на месечни примања за 2,2 отсто а најголем раст имало на платите во секторите

Read More

Трошоците на животот во март, во однос на претходниот месец, се зголемени за 0,5 отсто, а цените на мало за истиот период се зголемени за 1,4 отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Зголемување на цените има кај свежото и разладеното овошје за 7,3 проценти,

Read More

Ако директно се споредат Македонија има досега најниска стапка на невработеност од 24%, додека пак во Грција по економската криза невработеноста е зголемена на 26,2% што барем во овој параметар не прави подобри. Сепак, податоците на Заводот за статистика откриваат неколку проблематични параметри, а најмногу незагрижува

Read More

Според истражувањето на лондонскиот „Импиријал Колеџ“ од 2014 година, Холанѓаните и Летонките се највисоки луѓе на светот. Во претходното такво истражување, спроведено пред цело едно столетие, приматот им припаѓал на Швеѓаните. Но, тие денес се далеку од првото место. Со просечна телесна висина од 183 сантиметри,

Read More

Цените на угостителските услуги во мај годинава во однос на мај лани се зголемени за 0,3 отсто, соопшти Државниот завод за статистика. Кумулативно за периодот јануари - мај 2016 година, во споредба со првите пет месеци од минатата година, цените на угоститетлските услуги се повисоки за

Read More

Во првото тримесечие од годинава биле склучени 2.760 бракови, што е за 12,1 отсто повеќе во однос на истиот период лани, соопшти Државниот завод за статистика. Од почетокот на годинава до крајот на март се евидентирани и 664 разводи, што е зголемување од 20,5 проценти во

Read More

Просечната исплатена нето плата по вработен за март изнесува 22.053 денари, а споредено со истиот месец минатата година, бележи раст од 3 отсто. Додека просечната исплатена бруто-плата изнесува 32 392 денари и исто така бележи раст од 3 отсто. Ваквото зголемување се должи на растот на

Read More

Повеќе од 74 отсто од месечните трошоци за живеачка завршуваат за плаќање на сметки и за исхрана. Најновите податоци од Синдикалната кошница покажуваат дека во декември, за да се преживее едно четиричлено семејство му биле потребни 32 233 денари или 528 евра. Најголем дел од

Read More

Според податоците на Заводот за статистика во Македонија се намалила небработеноста на 26.8 проценти што е на едно од најниските нивоа во државата. Во вториот квартал од 2015 година од речиси еден милион лица кои се на пазарот на трудот дури 256.595 се невработени, а

Read More