Thursday, Jul 30, 2020
HomePosts Tagged "ЕЛЕМ"

Дејан Бошкоски, поранешниот директор на државното претпријатие АД ЕЛЕМ, како и С.П., внатрешна ревизорка во ЕЛЕМ, добија кривични пријави од Министерството за внатрешни работи (МВР), за злоупотреби на службената положба, поради погрешно евидентирање и исплаќање на прекувремена работа. Како што е наведено во полицискиот билтен, Д.Б.

Read More

ЕЛЕМ денеска ќе распише повик, а на 10 октомври ќе биде одржана аукција за купување на 29,7 гигават-часови електрична енергија. „Електричната енергија што е планирана да се купи во октомври е наменета за ноември, кога ќе биде зголемена побарувачката поради грејната сезона. Производството на ЕЛЕМ во

Read More

АД ЕЛЕМ денеска соопшти дека е поништен тендерот за набавка на гумени ленти за потребите на РЕК Битола поради тоа што на последната аукција се понудени повисоки цени од планираниот буџет за нив. „Раководството на АД ЕЛЕМ донесе одлука да го поништи тендерот за набавка на

Read More

Електрани на Македонија (ЕЛЕМ) доби целосно ново раководство откако за генерален директор и претседател на Управен одбор е избран Драган Миновски кој дојде на местото на Христијан Мицкоски. Во Управниот одбор покрај Миновски се и Благојче Трповски , Ѓорги Михаилов, Иван Трпески и Марјанчо Николов. Трповски е

Read More

По долго време на претпоставки и шпекулации се позвесно е дека цената на струјата нема да се менува, барем ако од тоа зависат само одлуките на државната компанија ЕЛЕМ. Ти веќе и го доставила извештајот со вкупните расходи на Регулаторната Комисија во кој не е

Read More

Државната компанија за производство на струја ЕЛЕМ, успеа да ја покрие финансиската дупка од јануари кога увезе екстремно скапа струја за 5,6 милиони евра, јавува „Алсат-М“. Увозот се должеше на ладното време и на дефектите во РЕК Битола. Од компанијата велат дека оваа загубата ја

Read More

СДСМ со писмено соопштение реагира на соопштението на ЕЛЕМ. „Многу скоро ќе има ревизија и за тендерот од 5 милиони евра од РЕК Битола за фирма блиска до Мијалков од минатиот месец и за тендерите од 60 милиони евра во изминатите 10 години коишто ги добила

Read More

Во март ќе започнат деталните геолошки истражувања на јаглен во Пијанец. Истражувањата ќе се вршат на две локации, на потегот Ѕвегор-Стамер и во областа меѓу селата Панчарево-Истевник. Инвеститор е државното Електростопанство. Во таа насока, АД ЕЛЕМ утре ќе организира јавна расправа за жителите од с. Панчарево,

Read More

Владата на Република Македонија со потпишување на меѓувладиниот договор со Германија и финансискиот договор со KFW обезбеди 39 милиони евра, од вкупно 46,5 милиони евра кои што се потребни за изградба на системот за топлификација за Битола, Новаци и Могила. Останатите средства ќе бидат обезбедени

Read More

Резултати од работата на хидроелектраната „Шпилје“ кај Дебар, во периодот јануари-септември годинава, се произведените 247 милиони киловат –часови електрична енергија, што претставува остварување на над 82 отсто од годишниот план за работа. -Во споредба со производството лани истиот период постои зголемување за 107 милиони киловат часови.

Read More