Saturday, Sep 26, 2020
HomePosts Tagged "МЕПСО"

Компанијата „Енерџи деливери солушн“ (ЕДС) побара спогодбено раскинување на договорот со МЕПСО за испорака на електрична енергија за покривање на загубите во електропреносниот систем на Македонија потпишан во декември 2016 година. Во барањето доставено од компанијата до МЕПСО, стои дека причина за барањето е избегнување на

Read More

MЕПСО привремено ја суспендира компанијата „ЕНГ сервис трејд“ и таа од денеска до 1 ноември го губи правото да работи како снабдувач на пазарот за електрична енергија, соопштуваат од компанијата. Согласно со правилата за пазар на електрична енергија (ППЕЕ), како организатор на пазарот на електрична енергија,

Read More

Љупчо Зиков, познатиот новинар и сопственик на неделникот „Капитал“ кој пред неколку дена беше именуван за директор за финансии на МЕПСО, преку својот Фејсбук профил информираше дека поради притисок и негативни коментари се откажал од новата функција. „До сите душегрижници и лоши луѓе кои деновиве ревносно,

Read More

Електрани на Македонија (ЕЛЕМ) доби целосно ново раководство откако за генерален директор и претседател на Управен одбор е избран Драган Миновски кој дојде на местото на Христијан Мицкоски. Во Управниот одбор покрај Миновски се и Благојче Трповски , Ѓорги Михаилов, Иван Трпески и Марјанчо Николов. Трповски е

Read More

Според анализата на МЕПСО за функционирањето на пазарот на електрична енергија во 2015 година, ЕДС има најголем процент на предадена електрична енергија кон потрошувачи во период од јануари до август тековната година. Во својот осврт, македонскиот електропреносен систем оператор ги има земено предвид сите учесници на

Read More

Македонското еколошко друштво и активистите од „Аквила“ добија подршка од државната компанија МЕПСО за поставување на гнезда и платформа за гнездење за Царските орли на електричен далекувод од 400 kw во околината на Штип близу границата со Бугарија. Оваа акција ќе овозможи ретките птици да

Read More