Wednesday, May 27, 2020
HomePosts Tagged "истражувања"

Локалитетот „Врбјанска чука“ во Oпштина Кривогаштани е еден од ретките локалитети во Европа кои потекнуваат од неолитот, стар околу 8.000 години. Воедно е и еден од ретките локалотети каде на многу мал простор може да се сретнат многу стопански објекти. Ова го потврдија едномесечните археолошки

Read More

Лабораторијата за геномика и протеоника инсталирана во Истражувачкиот центар за генетско инженерство и биотехнологии „Георги Д. Ефремов“ при МАНУ стана комплетно акредитирана и испитувањата кои ги врши отсега се и меѓународно признати. Ќе бидат достапни за македонските граѓани кои за таа цел досега одеа надвор

Read More

Во март ќе започнат деталните геолошки истражувања на јаглен во Пијанец. Истражувањата ќе се вршат на две локации, на потегот Ѕвегор-Стамер и во областа меѓу селата Панчарево-Истевник. Инвеститор е државното Електростопанство. Во таа насока, АД ЕЛЕМ утре ќе организира јавна расправа за жителите од с. Панчарево,

Read More

Нафтената компанија „Ројал Дач Шел“ ја прекина потрагата за откривање нафта и гас „догледна иднина“ во реонот на Арктикот, покрај брегот на Алјаска. Британско-холандскиот гигант соопшти дека не се пронајдени количини нафта и гас доволни за експлоатација. „Ројал дач шел“ вложил седум милијарди долари во истражувања

Read More

Кевин Датон, психолог од Оксфорд и автор на книгата knjige 'The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success' истакнува дека психопатијата може да претставува голема предност во одредени професии. Во продолжение ви ги претставуваме професиите во кои оваа

Read More