Sunday, Sep 27, 2020
HomePosts Tagged "абортус"

Хрватското општество поделено околу абортусот. Протести и контрапротести низ земјата. Маршот против абортусот беше организиран од групи на конзервативци. Според официјалните податоци од полицијата, во Загреб на „Маршот за живот” имало 15.000 луѓе, а во Сплит 5.000. Според организаторите целта е да се привлече вниманието

Read More

Илјадници лица, меѓу кои и православни свештеници, маршираа денеска во Букурешт и во останатите градови во земјата за да го изразат својот став против абортусот, како и да дадат поддршка за семејниот живот. Членовите на групата која е против абортусот се собраа во паркот што се

Read More

Во организација на Граѓанската иницијатива „Движење за животот“ на плоштадот на кралот Томислав во Загреб, изутрината околу 10 часот се собраа неколку илјади противници на абортусот, а на соседниот Плоштад на Штросмајер се одржа контрапротест на кој се собраа околу стотици активисти кои се залагаат

Read More

Трамп неодамна изјави дека треба да се казнуваат жените кои ќе се одлучат да абортираат. Неговата изјава во јавноста предизвика бурни реакции, по што кандидатот реши да ја повлече и изјави дека законот за аботрус треба да остане таков каков што е . -„Законите за абортусот

Read More

Со сведочење на жена на која не и било дозволено да го абортира плодот за кој имала медицински сознанија дека е со аномалии, во Скопје се одбележа 28 септември, глобалниот ден за акција и пристап до безбеден и легален абортус, во организација на Х.Е.Р.А која

Read More

Холандската организација за правата на жените Women on waves ќе организира пренос на лекови за абортус во Полска каде легалниот абортус е тешко достапен поради строгите конзервативни закони. Секој пренос на лекови преку граница без оглед на нивната намена е забранет но, организацијата нашла дупки

Read More