Monday, Sep 21, 2020
HomePosts Tagged "администрација"

Има реална потреба од менување на Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер иако попроблематична е неговата примена отколку самиот закон – беше констатирано на денешната јавна расправа за овој закон што ја организираше Министерството за правда. Законот треба да се менува во роковите,

Read More

Денес во Влада на Република Македонија, се одржа 37 состанок на Работниот комитет за европски интеграции (РКЕИ). Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи во улога на Претседател на комитетот ја водеше седницата на која присуствуваа државните секретари на министерствата, претседавачите на

Read More

Премиерот и министрите на вчерашната седница го прифатија предлогот на Министерството за информатичко општество и администрација за измени и за дополнувања на Законот за административни службеници. Со предложените измени, како што се наведува во соопштението, се упростуваат постапките за напредување и за усовршување на вработените во

Read More

Со голем број предлог-закони за измена на постојните, власта се подготвува за исфрлање на психолошкиот тест и на тестот за интегритет како услови за вработување раководни лица и службеници во јавната администрација и во јавните установи, се гледа при прелистувањето на Единствениот национален електронски регистар

Read More

Во повеќе институции од утре се воведува двосменско работење. УЈП, Царинската управа, Управата за водење на матични книги, МВР, подрачните отсеци во Секторот за управно-надзорни работи, Одделот за граѓански работи, Министерството за одбрана – одделенијата за одбрана на регион со градовите и општините во состав

Read More

Генералниот секретар на Владата, Драги Рашковски денеска најави дека ќе биде поднесена е кривична пријава против поранешниот генерален секретар од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Кирил Божиновски бидејќи со вработувањето на 600 лица во Државниот секретаријат кои не оделе на работа, а земале плата, го оштетил буџетот

Read More

Министерот за информатичко општество и јавна администрација, Дамјан Манчевски најави дека наскоро Владата ќе излезе со информација за сите вработувања од новата администрација, како и со податоци колку илјадници незаконски вработувања се случиле додека на власт беше ВМРО-ДДПМНЕ, пишува „Макфакс“. „Во текот на оваа недела, многу

Read More

Макотрпна работа го чека новиот министер за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски. Тој најави дека нема да отпушта луѓе од јавната администрација, иако таа е многу гломазна, но дека ќе има нејзино реформирање за да биде поефикасна. Главно прашање што се наметнува сега е

Read More

Посетата на Сергеј Лавров на Вашингтон се одвиваше според истото сценарио како и онаа на Тилерсон во Москва на 11 април. Американскиот државен секретар тогаш најпрво се состана со Лавров, а потоа со Владимир Путин, а денес Лавров најпрво имаше средба со американскиот колега, а

Read More

Во 14 часот денеска, во работно време, членови и симпатизери на ВМРО-ДПМНЕ во Битола, меѓу нив вработени и директори во јавните институции, излегоа на протест пред битолскиот Апелациониот суд и го блокираа сообраќајот на Булеварот пред судската зграда за да му дадат поддршка на градоначалникот

Read More