Wednesday, Aug 12, 2020
HomePosts Tagged "земјоделци"

Субвенциите на земјоделците ќе може да се исплаќаат, пресече Уставниот суд, кој на денешената седница со мнозинство гласови донел одлука да поведе постапка за оценка на уставноста и на законитоста на членот 8-а од Изборниот законик и на членот 11 од Законот за спречување на

Read More

Додека владините институции ветуваат дека ќе има итна исплата на субвенциите, земјоделците соочени со огромни проблеми, решија да го покажат својот револт со мал протест пред зградата на министерството за земјоделство во Скопје. Првиот протест собра помал број на земјоделци од скопскиот регион, но низ цела

Read More

Земјоделците утре излегуваат на протести со блокади на неколку патни правци во земјава и пред Министерството за земјоделство во Скопје. Бараат итна средба со надлежните за лично да им соопштат зошто не им се исплаќаат субвенциите. Револтираните земјоделци ќе блокираат неколку патишта околу Струмица, Битола,

Read More

Министерот за финансии, Кирил Миноски призна дека главна пречка за исплатата на субвенциите за земјоделците е Изборниот законик иако досега ги лажеа земјоделците дека можат да се исплатат субвенции поради мислењето дадено од антикорупциската комисија. Досега, земјоделците беа уверувани дека ќе добијат парите и дека

Read More

Земјоделците не ги добија ветените субвенции. Револтирани - најавија протест во вторник. Земјоделците најавуваат блокада на неколку патни правци во земјава. Не отстапуваат од барањето за средба со министерот за финансии Кирил Миноски. Сезоната е во тек и земјоделците не можат да ја обработат почвата. Исплатата

Read More

„Тиранската платформа за криминогеното раководство на СДС е поважна отколку судбината на земјоделците и иднината на Република Македонија“, стои во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ на денешната прес-конференција на пратеникот на СДСМ, Љупчо Николовски. Од партијата велат дека грижата на СДСМ кон земјоделците е лицемерна и дека земјоделците

Read More

Земјоделците може да здивнат бидејќи конечно ќе добијат исплата на субвенциите кои ги очекуваат иако овој процес е прилични законски искомплициран поради тоа што сеуште не е формирана нова влада. Игор Златков и официјално е новиот директор на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот

Read More

Повторно е одложена исплатата на субвенциите, а земјоделците се извисени. Причината за неисплатата е испитот на директорот Златков по англиски јазик кој цела недела ветуваше исплата на субвенциите, но парите сѐ уште ги нема на сметките на земјоделците. Златков уверува дека денеска треба да завршат сите

Read More

Министерто за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков, вети дека сите земјоделци кои претрпеа штети од големото невреме на 6 август ќе добијат обештетување исто како што било сторено и за претходните поплави. - Сите земјоделски површини без разлика дали се евидентирани во нашиот регистар или не

Read More

Земјоделците од Македонска Каменица започнаа да пријавуваат големи штети на нивните насади од вчерашното силно невреме кое го зафати регионот при што паѓал и крупен град. Најголема штета има на градинарските култури, овошните насади од јаболка и ореви, а најпогодени се жителите на селата Моштица,

Read More