Friday, Jul 31, 2020
HomePosts Tagged "земјоделство"

Германската фармацевтска компанија Бајер планира да вложи 56 милијарди долари за да го преземе Монсанто и да го спои со својот бизнис со што постои закана да се создаде земјоделски гигант со огромно влијание на пазарот, а со тоа и на цената на храната. Последната понуда на Бајер е

Read More

Дополнителниот заменик-министер Љупчо Николовски поставен од СДСМ откри нов скандал за нефункционирањето на службите на министерството за земјоделство за наводен увоз на токсични краставици за кои немало никакви контроли. „Минатата недела, на барање на потрошувачите и домашните раноградинари до Државната фитосанитарна лабораторија доставивме примерок од увозни

Read More

За развој на прекуграничната соработка од програмата ИПА на ЕУ на македонските претприемачи, државни и локални институции, невладини организации, научни и културни установи на располагање им се околу 20 милиони евра. „Првиот повик за проектни предлози од ИПА Програмата за прекугранична соработка меѓу Грција и Република

Read More

Левидиагро има голема амбиција да го развие производството на ориз во кочанскиот регион со користење на македонско сертифицирано семе, да го зголеми извозот и да ја унапреди оваа земјоделска гранка на највисоко ниво. За таа цел Левидиагро ја започна браунфилд инвестицијата вредна 4 милиони евра

Read More

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска ќе објави повик за поднесување електронско барање за финансиска поддршка за инвестиции за модернизација на земјоделски стопанства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2015 година. Поради тоа, Агенцијата апелираше сите заинтересирани навремено да ги

Read More