Saturday, Jul 4, 2020
HomePosts Tagged "избирачки список"

Десетици државјани на Македонија со право на гласање на избори, и на овие избори биле избришани од Избирачкиот список само затоа што им истекла важноста на личните карти. „Дури ни со важечки пасош не можеле на 15 октомври на првиот круг на локалните избори да гласаат,

Read More

Државната изборна комисија на веб-страницата упати апел до граѓаните да направат увид на податоците во Избирачкиот список, и доколку сметаат дека е потребно, да побараат измена, дополнување или бришење на податоците. Избирачкиот список кој се става на јавен увид е направен со податоци на граѓаните

Read More

Државната изборна комисија соопшти дека Избирачкиот список, на кој има 1.770.736 граѓани со право на глас, само 9.392 избирачи помалку од парламентарните избори во 2014 година, го доставила до сите политички партии на 30 август. Откако беше утврден 11 декември како датум за предвремените парламентарни

Read More

Државната изборна комисија (ДИК) заклучи дека во законскиот рок од 10 дена по истекот на рокот за пријавување согласно објавениот јавен повик, не беше поднесено барање од три или повеќе члена на ДИК за дополнителна проверка за кое било од лицата кои се пријавиле во

Read More

Државната изборна комисија денеска соопшти дека завршил процесот на прочистување на Избирачкиот список и дека тој е конечен. „ДИК заклучи дека во законскиот рок од 10 дена по истекот на рокот за пријавување согласно објавениот јавен повик, не беше поднесено барање од три или повеќе члена

Read More

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната седница го разгледа и едногласно гo усвои Извештајот за пријавените гласачи со спорни записи. До ДИК пристигнале 8.922 пријави, од кои 8.901 пријава се прифатени. Вкупно 3.620 пријави биле лично доставени до ДИК, а 5.302 се поднесени преку електронска

Read More

БЕСА излезе со став дека лицата кои се дел од спорниот список на гласачи не се никакви фантоми, туку реални луѓе кои дури 70% се Албанци и повеќето од нив се опозициски расположени. Овој заклучок го добиле од сопствената анализа и теренските активности, па ќе

Read More

Денеска истекува рокот за пријавување на спорните гласачи. Според договорот во Пржино, останаа спорни уште 39.502 гласачи кои уште денеска имаат прилика да го докажат правото на глас на претстојните парламентарни избори. „Фантомите“ можеа лично да се пријават до 19 часот, додека електронски опцијата е

Read More

Вкупно 6.181 граѓанин денеска до Државната изборна комисија (ДИК) се пријавиле за регулирање на избирачкото право. Овие лица се меѓу 39.502 граѓани чиишто записи во Избирачкиот список по извршените вкрстени и теренски проверки се спорни, односно има несовпаѓање на податоците во Избирачкиот список. Од нив, 2.743

Read More

Заклучно до денеска напладне до Државната изборна комисија (ДИК) се пријавиле вкупно 4.038 граѓани чиишто записи во Избирачкиот список по извршените вкрстени и теренски проверки се спорни, односно има несовпаѓање на податоците во Избирачкиот список. Од нив, 1.785 се пријавиле во подрачните одделенија и канцеларии и

Read More