Friday, Feb 21, 2020
HomePosts Tagged "чистење"

Групата млади од различна етничка припадност, во организација на Движењето ЛЕАД, денеска од 13 часот ќе ја спроведе четвртата акција за чистење на Водно од отпадоци. Овој пат, низ патеките ќе се постават и дрвени табли со слоганот на оваа акција „В џеб, ако нема

Read More

Владата е подготвена да плати скоро 27.000 евра на фирма што ќе ги чисти трагите на шарената револуција од Пората Македонија - објави 24 Вести. Музејот на македонската борба за државност и самостојност, кој е надлежен за портата, објави оглас за, како што стои отстранување

Read More

Поплава во музејот нема, ниту имало, тврди Весела Честоева, директорка на Археолошкиот музеј на Македонија за Плусинфо. Вчерашната акција, според Честоева, била рутинско чистење со црево кое еднаш месечно го практикуваат вработените во музејот. - Јас сум згрозена и ова е една голема срамота. Археолошкиот музеј

Read More

Од утринава се чистат спомениците во центарот на Скопје, обоени од протестите на Шарена револуција. Работници ги средуваа спомениците на АСНОМ и на Прометеј во паркот Жена-борец, а се чистеше и Собранието на Република Македонија. Ова веројатно се случува поради претстојниот празник Илинден, кога пред споменикот

Read More

Кањонот Матка како едно од најубавите места во Скопје и пошироко заслужува одржување на чистотата и природата. Затоа по иницијатива на Башким Амети, министерот за животна средина, денес се одржува акција за чистење на Кањон Матка, па повик за учество е испратен до сите граѓаните

Read More

Демонстрантите од Шарената револуција го направија најголемиот цртеж досега со целосното боење на улицата пред Собранието на Република Македонија во чиј центар беше поставена бројката 8 која го означува рокот за прифање на нивните барања. Тоа повторно ги тестираше чистачките способности на Град Скопје кои мораа

Read More

Градоначалникот очигледно лично си го сфати боењето на плоштадот во црвена боја која демонстрантите од Шарената револуција порачаа дека ја симболизира жртвата на младиот Нешковски. Затоа Коце Трајановски учествуваше во чистењето на бојата и со црево го миеше плочникот, помогнат од уште еден градоначалник Ивица Коневски

Read More

Градските власти организираа чистење на дел од спомениците и владините и државни згради кои беа мета на демонстрантите од движењето „Шарената револуција“ кои низ изминатите триесетина дена својот револт го изразуваа со фрлање на боја како главен метод на агресивни, но не и насилни протести. Симболичното

Read More

Денес повторно имаше акција на чистење на споменици, овој пат во Битола каде група на жени се обидоа да го исчистат споменикот на Филип Втори како одговор на вчерашната акција во Скопје пред Триумфалната порта која заврши без успех бидејќи со вода и обичен детергент

Read More

Вчерашниот протест кој веќе прерасна во „Шарена револуција“ донесе свежина и нов изглед на Владата на Република Македонија која беше погодена со неколку ќесички на боја. Денес се прави вистинска чистка за да се отстрани шаренилото од неодмна реконструираната и обвновена барокна фасада.

Read More