Thursday, Aug 6, 2020
HomePosts Tagged "рудник"

Компанијата „Централ Азија металс“ (Central Asia Metals PLC) е нов сопственик на рудникот за олово и цинк „Саса“ од Македонска Каменица, откако на Лондонската берза денеска беше завршена постапката за купување на 100 отсто од „Линкс ресорсис лимитед“, поранешниот сопственик на рудникот, пишува Мета. Компанијата „Центарл

Read More

Жителите на општина Богданци утре ќе се изјаснат дали се за или против изградбата на рудникот за катоден бакар Казандол. Како што пренесува „МКД“, право на глас имаат околу 7.000 лица запишани во Избирачкиот список, кои ќе гласаат на 12 избирачки места. Граѓаните ќе се изјаснат

Read More

Советот на општина Богданци вчера едногласно ја поддржа граѓанската иницијатива за одржување на референдум за изградба на рудникот за бакар во Казандол. Референдумското изјаснување ќе се одржи на 11 јуни и на истиот граѓаните ќе може да се изјаснат за две прашања – дали се

Read More

Советниците на Општина Богданци вчера решија на 11 јуни да се организира референдум за или против работењето на рудникот за бакар Казандол. Петмина советници од ВМРО-ДПМНЕ, исто толку од СДСМ и еден од ВМРО-НП едногласно решија да се прифати иницијативата на граѓанското здружение „Спас за

Read More

Од иницијативата „Спас за Валандово“ вчера поднеле писмено барање до градоначалникот и до Советот на Општина Валандово за одржување референдум, пишува „Фактор“. „Според информациите од медиумите, закажана е седница на која јавноста и иницијативата „Спас за Валандово“ се исклучени од седницата, а инвеститорот ќе биде

Read More

Вчера се спроведе успешен референдум во Гевгелија, на којшто граѓаните се изјаснија апсолутно против отворање на рудник на територијата на градот. По изгласаниот референдум, Советот на општината е должен да ја спроведе одлуката на граѓаните. Законски, одлуката што ќе се изгласа на референдум е обврзувачка

Read More

Граѓаните на општината Гевгелија денеска покажаа висока демократска и еколошка свест и со тоа станаа предвесници на овие реформи во државата. Тие се спротивставија на ниско развиената еколошка свест, на недоволната информираност во врска со екологијата и еколошките постапки кои што треба да се преземат

Read More

Жителите на Гевгелија, утре на референдум ќе одлучуваат дали се „за“ или „против“ отворање рудници за злато на територијата на општината. Како што пренесоа медиумите, Владата изминатиот период дала концесии на меѓународни компании за геолошки истражувања на две локации во општината Гевгелија, односно на падините

Read More

Проект на смртта. Вака партијата „Левица“ го именуваше проектот за изградба на рудникот за злато на падините на Кожуф во Гевгелија. Велат граѓаните мора да знаат дека не станува збор за рудник преку кој ќе се ископува злато, туку тоа ќе се добива по хемиски

Read More

Екологистите се кренаа против рудниците на смртта. Последното предупредување во низата е од Крум Велков, а се однесува на најавениот рудник за злато Иловица. Неговиот текст Ви го пренесуваме во целост. „Ова е дел од Струмичкото поле под селата Иловица и Штука. Ова поле е

Read More