Wednesday, Jul 8, 2020
HomePosts Tagged "електрична енергија"

Кратко по силниот земјотрес попладнево дојде до прекин на енергична енергија во повеќе општини од централното градско подрачје на Скопје, како и во регионот на епицентарот во селата под Скопска Црна Гора. Од ЕВН потврдуваат дека екипите се испратени на терен и освен мали оштетувања

Read More

ЕВН Македонија ги санираше сите дефекти во дистрибутивната мрежа во најпогодените подрачја од поплавите во скопскиот регион. -Со интензивната работа на екипите на ЕВН Македонија на терен, во овие подрачја сите 110 трафостаници кои беа во прекин од големото невреме се под напон и скоро сите

Read More

Мајмун во Кенија предизвикал голема материјална штета откако паднал на трансформатор во хидроелектраната „Гитару“, објавила кениската електроенергетска компанија „Кен Ген“. Мајмунот предизвикал голема хаварија, поради што без струја останала речиси целата територија на Кенија. Кениската електроенергетска компанија „КенГен", која е најголем производител на електрична енергија во источна

Read More

Без електрична енергија утре од 6.30 до 7.30 часот ќе останат корисниците од Момин Поток, дел од булеварот „Босна и Херцеговина“ и дел од потрошувачите во Визбегово. Како што информира РЦУК на Град Скопје, прекините се поради технички зафати во електромрежата.

Read More

Без електрична енергија утре од 8:00 до 15:00 часот ќе останат корисниците од село Брњарци во општина Гази Баба, како и дел од корисниците на улиците „Михаил Чаков“ и „Петар Дељан“ во општина Кисела Вода. Како што соопшти Регионалниот центар за управување со кризи на Град

Read More

Министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири и претставникот на друштво ХИДРОГЕН ЕНЕРЏИ ГРУП ДОО Скопје, потпишаа Договор за концесија за користење на вода и изградба на две МХЕЦ на река Жеровница. Доделувањето на концесии за користење на вода за производство за електрична

Read More

На 20тина километри од Фукушима Даичи во Јапонија поставена е најголемата пловечка ветрова турбина во светот. Висока е 189 метри, тешка 1500 тони, а платформата на која е поставена е тешка 5000 тони..Турбината треба да произведува 7 мега вати електрична енергија годишно .Должината на краците на

Read More