Sunday, Jun 17, 2018
HomeДЕНЕШНАНајголемата пловечка ветрова турбина во светот поставена во Јапонија

Најголемата пловечка ветрова турбина во светот поставена во Јапонија

JAPAN 1

На 20тина километри од Фукушима Даичи во Јапонија поставена е најголемата пловечка ветрова турбина во светот. Висока е 189 метри, тешка 1500 тони, а платформата на која е поставена е тешка 5000 тони..Турбината треба да произведува 7 мега вати електрична енергија годишно

.Должината на краците на пропелерот е 82 метри, а турбината ќе може да издржи брзина на ветер и до 320 km/h. Планот е да се постават три вакви турбини на оваа локација.Проектот чини 401 милион долари, а во изградбата вклучени се 11 компании како: Mitsubishi и Hitachi, а во проектот е вклучен и токискиот универзитет.

Оваа турбина ќе почне да произведува енергија во октомври годинава.