Monday, Jul 6, 2020
HomePosts Tagged "астероид"

Астероид меѓу орбитите на Марс и Јупитер, кој порано го носел името „Астероид 17473“, денес во чест на 70 роденден на фронтменот на култната група „Queen“ Фреди Меркјури, беше преименуван во „Asteroid 17473 Freddie Mercury“. Одлуката за преименување на астероидот ја донесе Меѓународната астрономска унија.

Read More

Огромниот астероид кој секоја шеста година може да се види од Земјата би можел да предизвика огромни штети и загубени животи, доколку дојде до промена во неговата орбита - пренесува НАСА. Вселенската агенција на астероидот Бен ќе испрати мисија која треба да земе примероци. Бен

Read More

Метеорот 2011 UW158 кој има над 90 тони платина, ретки минерали и проценета вредност од над 5.4 трилиони долари во недела ќе помине покрај Земјата на одалеченост од 2.4 милиони километри. Ова непроценливо богатство еден ден може да биде искористено за експлоатација од роботи кои би

Read More