Tuesday, May 26, 2020
HomePosts Tagged "мисија"

Претседателот на Собранието Талат Џафери се сретна со коизвестителите на Комисијата за почитување на обврските и заложбите на земјите членки преземени при приемот во Советот на Европа, Лисе Кристоферсен, пратеник од Норвешка и Валериј Гилечи, пратеник од Молдавија, кои во рамките на пост-мониторинг дијалогот се

Read More

Советот за безбедност на Обединетите нации (ОН) одлучи во четврток да го заврши 13 годишното присуство на своите мировни сили на Хаити и да ги замени со помали полициски сили. Едногласно усвоената резолуција на Советот предвидува завршување на мисијата МИНУСТАХ до 15 октомври. Советот договори прогресивно повлекување

Read More

Огромниот астероид кој секоја шеста година може да се види од Земјата би можел да предизвика огромни штети и загубени животи, доколку дојде до промена во неговата орбита - пренесува НАСА. Вселенската агенција на астероидот Бен ќе испрати мисија која треба да земе примероци. Бен

Read More

Глобалниот договор за светска трговија е сонот на Светската трговска организација. Пред 14 години членките на организацијата во Катар постигнаа договор за укинување на ограничувањата за трговија и да поттикнат отворање на пазарите. Целта која е пред оваа т.н. Доха-рунда (наречена по градот каде што се

Read More

ОБСЕ назначи нова амбасадорка и мисијата во Скопје ја превзема Нина Суомалаинен која има дведецениска кариера како дипломат. Таа доаѓа од позиција заменик шеф на мисијата во Босна и Херцеговина и нејзиното назначување доаѓа во период кога се закажани предвремени парламентарни избори кои може да

Read More

Човековиот живот се одвива во две неизбежни и меѓусебно поврзани димензии: просторот и времето, а смислата пак на животот доаѓа од достигнувањата на нашето делување. Оттаму, квалитетот или колку добро ќе го живееме мигот на времето зависи и од тоа колку ќе го спознаеме просторот

Read More