Friday, Jul 3, 2020
HomeАЈНШТАЈНИЈАКосмосАстероид го доби името на легендарниот Фреди Меркјури

Астероид го доби името на легендарниот Фреди Меркјури

EFE-freddie-mercury

Астероид меѓу орбитите на Марс и Јупитер, кој порано го носел името „Астероид 17473“, денес во чест на 70 роденден на фронтменот на култната група „Queen“ Фреди Меркјури, беше преименуван во „Asteroid 17473 Freddie Mercury“. Одлуката за преименување на астероидот ја донесе Меѓународната астрономска унија.

Asteroid

Оваа информација со светот ја сподели гитаристот на групата Брајан Меј. „Среќен сум поради тоа што Меѓународната астрономска унија го крсти Астероидот 17473 по Фреди Меркјури. Името на Фреди во чест на неговиот 70 роденден“, изјави Меј, инаку познат вљубеник во астрономијата.