Sunday, Jun 17, 2018
HomeАЈНШТАЈНИЈАКосмосПлатинест астероид вреден 5.4 трилиони ќе помине покрај Земјата

Платинест астероид вреден 5.4 трилиони ќе помине покрај Земјата

Метеорот 2011 UW158 кој има над 90 тони платина, ретки минерали и проценета вредност од над 5.4 трилиони долари во недела ќе помине покрај Земјата на одалеченост од 2.4 милиони километри.

Ова непроценливо богатство еден ден може да биде искористено за експлоатација од роботи кои би ги вршеле рударските ископувања за користење на вредните метали и минерали. Неговото движење ќе го следи Слух опсерваторијата и ќе обезбеди снимки од уникатниот платинест астероид.