Monday, Jul 6, 2020
HomePosts Tagged "смртност"

Ракот на дебелото црево се открива во многу доцен стадиум и покрај сите кампањи. Годишно 500 се новооткриени случаи, а 400 умираат. Ако заболувањето се открие во што порана фаза тогаш излекувањето е 90 проценти. Во 2015 година од вкупно 100.000 скрининг тестови само 20.000

Read More

Одлуката на Португалија (од пред 15 години) да ги декриминализира дрогите го менува светот. Петнаесетгодишното искуство вели дека употребата на дрога не се зголемила, како што многумина тврделе, туку напротив се намалила во големи размери. Законот стапи на сила во 2001 година кога имало 80 смртни

Read More

Македонија повторно ќе заврши прва на европската листа за смртност на бебиња. Платформата за родова еднаквост вчера ги презентираше наодите од анализата која ја утврдува моменталната состојба и причините за зголемената смртност на родилките и новороденчињата. Резултатите се поразувачки. Стапката на перинатална смртност во Македонија е

Read More