Thursday, Jan 23, 2020
HomePosts Tagged "Зика"

Научниците во Бразил дошле до загрижувачко откритие што би можело да доведе до уште побрзо ширење на епидемијата на опасниот Зика вирус. За прв пат досега вирусот Зика е откриен и кај обичните комарци. Си Ен Ен пишува дека иако ова откритие е алармантно, научниците предупредуваат

Read More

Словенија го регистрираше вториот случај на лица заболено од Зика вирусот кое го добило при туристички престој во странство, објави Националниот институт за јавно здравје. Лицето што заболело не претставува ризик за јавното здравство, рече Ева Грилц, епидемиолог Институтот за јавно здравје. Грилц додаде дека се преземени

Read More

  Институтот за јавно здравје нема други сомнителни случаи за врусот зика, од како пристигнаа резултатите за три месечното бебе од Дојран, кои покажаа дека не е заболено од овој вирус. Д-р Голубинка Башевска од Институтот за јавно здравје рече дека референтната лабораторија на СЗО ги потврдила

Read More

Нема зика инфекција во Македонија. Резултатите од испитувањата на крвта на единствениот сомнителен случај- тримесечното бебе од Дојран, кои се работеа во лабораторијата во Хамбург и на кои се чекаше десетина дена, се негативни. Со тоа се потврди дека детето не било заразено со зика

Read More