Tuesday, Sep 22, 2020
HomePosts Tagged "правосудство"

Министерот за правда Бојан Маричиќ денеска одржа прес-конференција по повод добиеното МАНДАТНО ПИСМО од страна на премиерот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев. Правдата, заедно со економијата и евроинтеграциите, се врвни приоритети на Владата во овој втор мандат. Мандатната мисија ги содржи одговорностите и реформските активности

Read More

Советот за реформи во правосудството работи многу нетранспарентно. Во Нацрт стратегијата за реформи во судството воопшто не бевме вклучени како Академија и покрај пораките дека новата Влада ќе биде транспарентна, изјави денеска директорката на Академијата за судии и јавни обвинители Анета Арнаудовска. Во изјавата за медиумите

Read More

Реформите во правосудниот систем треба да се забрзаат како битен предуслов за воспоставување на нов систем на вредности и владеење на правото, порача денеска Демократскиот сојуз. Од партијата предлагаат редефинирање на улогата на Републичкиот судски совет за да се зголеми неговата самостојност, но и да се

Read More

Центарот за правни истражувања и анализи заедно со Министерството за правда и со Судскиот совет секоја година ќе врши мерење на начинот на кој се спроведуваат реформите во правосудниот систем во земјава. – Досега во Македонија се донесени две стратегии за реформи во правосудниот систем, а

Read More