Wednesday, Jun 3, 2020
HomePosts Tagged "нуклеарен"

Нуклеарниот мразокршач „Арктик“, главен брод на Проектот 22220, беше спуштен во вода во петербуршкиот Балтички завод, со што заврши најважната фаза од изградбата. Проектот ќе заврши во декември 2017 година, иако неговото пуштање во употреба беше предвидено за порано. „Арктик“ е најголемиот нуклеарен мразокршач во светот.

Read More

Загребчани биле изложени на голема опасност. Речиси 400 килограми ураниум, кој не е заведен во официјалната задолжителна евиденција на нуклеарен материјал, се чува без посебни безбедносни мерки за заштита од зрачење и кражба во самиот центар на Загреб, во складиште за нуклеарен отпад на Институтот

Read More