Thursday, Jun 24, 2021
HomePosts Tagged "месечина"

Се смета дека Месечината настанала пред околу 4,5 милијарди години, по судир на комети. При ударот била исфрлена голема количина материјал во Земјината орбита од кој бил обликувана Месечината. Таа е цврсто небесно тело со пречник од 3473,3 км по површина, таа е 14 пати, по обем е 50 пати, а по

Read More

НАСА доби нови слики од црвените цик-цак линии исцртани на Титус, една од најголемите месечини на Сатурн, со што се потврди нивното постоење но, се уште научниците немаат објаснување како се настанатите и дале се должат на некаква хемиски реакција или пак причината е нешто

Read More

Легендарниот астронаут Баз Олдрин објави повеќе непознати слики кои откриваат детали за Аполо мисијата со која САД за прв пат во историјата испрати и успешно слета човечки екипаж на вонпланетарно тело. Олдрин беше вториот човек кој чекореше по Месечината, веднаш зад Нил Армстронг, а сега

Read More

Европската вселенска агенција објави дизајни за изгледот на населбите на Месечина, кои се инспирирани од детската емисија Teletubbies. Населбата Lunarville би можела да ја замени Меѓународната вселенска станица до 2024 година, тврди професорот Јан Вернер. Станува збор за реплика на домот на Teletubbies, во која има

Read More