Thursday, Mar 22, 2018
HomeАЈНШТАЈНИЈАКосмосЦрвените траги на месечината на Сатурн никој не може да ги објасни

Црвените траги на месечината на Сатурн никој не може да ги објасни

НАСА доби нови слики од црвените цик-цак линии исцртани на Титус, една од најголемите месечини на Сатурн, со што се потврди нивното постоење но, се уште научниците немаат објаснување како се настанатите и дале се должат на некаква хемиски реакција или пак причината е нешто сосема неочекувано.

tetus saturn

Помали црвени линии претходно се забележани на сателитите Европа и Дион кои се целосно смрзнати и орбитрираат околу Јупитер и Сатурн. Набљудувањето е извршено од леталото Касини и месечините се особено важни, бидејќи под нивната смрзната површина постои можност за активност на океани кои со минимални хемиски и енергетски активности ќе може да одржат микробски живот.