Thursday, Mar 22, 2018
HomeАЈНШТАЈНИЈААрхеологија и Историја15 Фасцинантни факти за антички Египет

15 Фасцинантни факти за антички Египет

Фасцинантни факти околу антички Египет кои даваат основен приказ за културата и општеството во тоа време.

1.Фараонот никогаш не дозволува неговата коса да биде видена. Секогаш носи круна или пак шешир наречен немес.

2.За да избегне мушички и комарци, Пепи II секогаш чувал неколку робови во близина чии тела биле полиени со мед.

3.И мажите и жените носеле шминка. Таа повеќе се користела за заштита од сонце одколку за изглед.

4.Користењето антибиотици не започнало во 20тиот век, египјаните користеле мувлосана храна за лекување инфекции.

5.Децата во Египет не носеле никаква облека се до тинејџерските години, и онака температурата ја прави облеката непотребна. Додека мажите носеле сукњи а жените фустани.

6.Богатите носеле перики а средната класа ја носела својата коса во репче. На децата им е шишана келава главата освен една локна, ова го правеле за заштите од вошки.

7.Не е познато кој и го уништил носот на свингата. Таа била скечирана без нос дури 60 години пред пристигнувањето на Наполеон во Египет.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8.Египјаните верувале дека Земјата е рамна и округла (како палачинка) и дека реката Нил тече низ средината.

9.Војската служела и како полиција, воедно собирала и данок на фараонот.

10.Во секој храм фараонот требало да ги врши улогите на врховниот свештеник, меѓутоа најчесто биле заменувани од некој друг свештеник.

11.Првата пирамида била опкружена со 10 метарски зид кој имал 15 врати. Само една врата се отварала.

12,Жените во Египет уживале во легална и економска еднаквост со мажите, но никогаш социјална.

13.Градежниците на пирамидите останувале заедно со фараонот за никој да не ја дознае локацијата на гробницата на фараонот.

14,Кога телата ги мумуфицирале, мозоците биле вадени заедно со ноздрите и тестисите. Сите органи биле сместувани во посбна вазна. Срцето останувало во телото бидејки тие верувале дека тоа е седиштето на душата.

15.Рамзес Големиот имал 8 официјални жени и преку стотина љубовници. Тој починал после својата 90та година.