Friday, May 29, 2020
HomePosts Tagged "факти"

За Амазонките се поврзани многу митови кои главно ги претставувале како сурови, озлогласени воинки. Се верувало и дека уште во древно време носеле панталони, се тетовирале, убивале мажи, се осакатувале за полесно да користат лак и стрела, дека биле лоши мајки

Read More

Црните мечки понекогаѓ хибернираат и на врвовите на двјата. Токелау, група на острови кои што комплетно се снабдуваат со струја преку соларни паниели. Дел од првите знамиња на пиратите биле всушност црвени. Најмногу друштвени игри се подадени во Германија. Бебињата неможат да вкусат сол се до својот 4-ти месец. Топчињата

Read More

Веројатно ако сте компјутерхолик не се ни запрашувате дали поминувате премногу време со вашиот „најдобар пријател“, но ако евентуално ве интересира, еве 10 сигурни знаци дека спаѓате во таа категорија: 1. Имате повеќе компјутери и практикувате да ги користите сите во исто време. 2. Преспивате на работа,

Read More

Утрото не би било вистинско утро доколку не го започнете со еден филџан кафе.. Топло или ладно, турско или нес, кафето е еден од најпопуларните пијалоци во светот. А еве ги и најинтересните факти поврзани со него: 1.Секој ден во светот се консумираат околу 1,7 милијарди

Read More

Напивката која сите наутро со задоволство ја пиеме и која ни дава енергија во текот на целиот ден е без сомнение кафето. Но и покрај тоa што таа е дел од секојдневниот живот на многумина, постојат некои податоци кои сигурно не им се познати на

Read More

Црни облаци надвиснаа врз македонскиот фудбал. Наместо со организираност и мотивација да одиме едне чекор напред, ние се вративме десет назад.Од неодамна, според ФФМ; Ѓуровски не ги задоволувал двата типа на цели кои се дефинирани во планот за работа како селектор, а се поврзани со развојот

Read More

Научниците и активистите за животна средина постојано предупредуваат за штетните последици од загадувањето и уништувањето на животната средина. За подигнување на свеста на жителите на Земјата, постојано се изготвуваат извештаи и анализи за штедење и регенерирање на ресурсите. Неколку факти можеби ќе ве натераат да

Read More

Македонските судии вчера не беа многу заинтересирани да излезат на гласање и да изберат 9 од 19 пензионирани судии, јавни обвинители и адвокати, за членови во новото тело што ќе предлага разрешување на судиите во иднина, објави Новатв. Но и покрај многуте неважечки ливчиња, избрани се

Read More

Страста на коа ретко кој може да одолее крие свои интересни и слатки факти. 1. Постоела чоколадна река во далечната 1971 година. 2. Во времето на Маите, зрното какао се користело како пари кое имало вредност поголемо дури и од златото. 3. За љубителите на белото чоколадо една

Read More

Фасцинантни факти околу антички Египет кои даваат основен приказ за културата и општеството во тоа време. 1.Фараонот никогаш не дозволува неговата коса да биде видена. Секогаш носи круна или пак шешир наречен немес. 2.За да избегне мушички и комарци, Пепи II секогаш чувал неколку робови во близина

Read More