Sunday, Apr 22, 2018
HomeГИГА БАЈТХај текВидео: НАСА тестираше супер мотор кој би можел да ги однесе луѓето на Марс

Видео: НАСА тестираше супер мотор кој би можел да ги однесе луѓето на Марс

НАСА вчера го тестираше супер моторот РС-25, кој еден би можел да испрати ракета со човечки екипаж на Марс. Моторот тежок 70 тони за да го постави на ракетата СЛС (Space Launch System), а која исти така ќе го покрене вселенското летало Орион.

Тестот што е извршен во Стенис спејс центарот во државата Мисисипи, е шести од вкупно седум проби над главниот супер мотор на ракетата СЛС. Неа од Земјата ќе ја подигнат четири мотори со два генератори за подигнување.

Ова е најкомплицираниот мотор за ракети на светот токму поради тоа што можеме да го наречеме „ферари“ меѓу моторите, рече инженерот Кетрин Кроу. Се предвидува моторот на Орион да му овозможи премин и до 36.500 километри за само еден час од неверојатни 12 милиони коњски сили.