Sunday, Jun 17, 2018
HomeГИГА БАЈТСмартфонСмартфоните со повеќе бактерии од ВЦ шоља

Смартфоните со повеќе бактерии од ВЦ шоља

Можеби звучи шокантно, но најновото истражување покажало дека екраните на смартфоните и таблетите се преполни со страфилококи бактерии, односно имаат застрашувачки 20 пати повеќе бактерии од ВЦ шољите. Проблемот е што овие уреди постојано ги допираме со рацете пренесувајќи бактерии на екраните, а исто така корисниците ретко ги чистат правилно.

Затоа се препорачува постојано да вршите дезинфекција на телефонот и таблетот со соодветно средство за чистење. Мобилната индустрија е свесна за овој проблем и затоа Cornig кој обезбедува заштитни стакла ќе примени нова заштитна фолија со која 90 проценти од бактериите ќе бидат уништени, но за постарите модели неопходно е редовно чистење.

Извор: telefoni.mk