Wednesday, Apr 25, 2018
HomeГИГА БАЈТСмартфонGodless е застрашувачки вирус кој може да го загрози секој Android

Godless е застрашувачки вирус кој може да го загрози секој Android

Android-Malware

Истражувачи од разузнавачкиот блог Trend Micro откриле нова верзија на вирусот Godless кој е закана сите уреди кои работат со Android 5.1 Lollipop или постара верзија на оперативниот систем со тоа што корисниците без нивна дозвола ќе добијат инсталирање на непожелни апликации кои може да бидат многу штетни и да врши целосно шпионирање.

Godless вирусот добива root пристап до уредот и хакерите од далечина може да ги избегне безбедносните мерки во Play Store бидејќи делува како системска апликацација со _image фајл со AES енкрипција, па затоа и тешко е да се избрише. Најмногу се погодени корисниците во Индија, а полека се јавува и во САД и Русија.

Извор: telefoni.mk