Wednesday, May 27, 2020
HomeРЕФЛЕКТОРМедиумиУтринските лоши вести предизвикуваат депресија, стрес, нервоза…

Утринските лоши вести предизвикуваат депресија, стрес, нервоза…

Неодамнешно американско истражување покажало дека лошите и негативни утрински вести нé прават подепресивни и помалку продуктивни, се наведува во студијата објавена во списанието Harvard Business Review. Научниците истакнуваат дека лошите вести коишто ќе ги слушнеме наутро го поткопуваат нашиот работен елан, па со тоа и ја намалуваат продуктивноста на работното место.

Истражувањето го потврдува фактот дека насекаде сме изложени на вести, на радио телевизија, во весниците, преку мобилните уреди на социјалните мрежи и дека во голем дел тие се негативни. Само неколку минути негативни вести влијаат на расположението на човекот, предупредуваат научниците.

Истражувањето било спроведено со учество на 110 испитаници кои биле поделени во две групи: едната три минути гледала негативни вести пред 10 часот наутро, а другата три минути гледала вести кои се концентрирани на изнаоѓање решенија, со кои се гради уверувањето дека однесувањето е важно.

Шест часа подоцна учесниците во истражувањето ги пополниле прашалниците, кои требало да покажат дали се под стрес. Тестот покажал дека лицата коишто биле изложени на лоши вести имаат 27 отсто повеќе изгледи дека во текот на денот ќе бидат лошо расположени, депримирани или под стрес.