Thursday, May 21, 2020
HomeСТУДЕНТУМСтудентски пленум го блокира Ректоратот, изборите продолжуваат

Студентски пленум го блокира Ректоратот, изборите продолжуваат

studentski plenum rektorat

Студентскиот пленум со блокада на Ректорската управа на УКИМ се обиде да издејствува одложување на изборите за Ректор бидејќи не се исполнети повеќе правни услови и дека голем дел од студентските преставници кои се вклучени во процесот не се избрани на легитимен начин.

Се бара одложување до октомври или ноември кога најпрво во праведна процедура ќе се избере претседател на Студентскиот парламент, претставници на студентите на матичните факултети и членови на Сенатот со отворени избори, наместо сега кога академската година е завршена и нема кој да гласа.

Новиот ректор на УКИМ сепак, ќе се бира меѓу универзитетските професори Ненад Новковски и Никола Јанкуловски.