Tuesday, May 26, 2020
HomePosts Tagged "Ректорат"

Студентите најавија собир пред ректоратот на универзитетот „Кирил и Методиј“ утре изутрина, за кога е закажана вонредна седница на ректорската управа. Вонредната седница доаѓа по прозивките од страна на студентите дека Универзитетот, мора да ги осуди нелегалните избори за студентски претседател. Во соопштението испратено

Read More

По долго негодување пред Ректоратот на УКИМ, претставниците на Студентскиот пленум во договор со ректорот Велимир Стојковски одлучија седницата на Сенатот сепак да се одржи и на неа да присуствуваат четворица студенти. На денешната седница, сенаторите од сите факултети ќе гласаат помеѓу кандидатите Ненад Новковски, екс

Read More

Студентскиот пленум со блокада на Ректорската управа на УКИМ се обиде да издејствува одложување на изборите за Ректор бидејќи не се исполнети повеќе правни услови и дека голем дел од студентските преставници кои се вклучени во процесот не се избрани на легитимен начин. Се бара одложување

Read More

Студентскиот пленум побара поништување на досегашната постапка за избор на Ректор на УКИМ бидејќи студентските преставници во универзитетските тела се нелигитимни и не го одразуваа целосниот корпус на студенти. - Во моменталните тела на Универзитетот седат претставници на студенти со истечени мандати. Ако изборите на ректор

Read More

Студентските организации ќе имаат мал временски период да го демонстрираат незадоволството од нетранпарентното работење на Ректоратот на УКИМ и им упатија ултиматум до четврток да добијат одговори за предвидената изградба на два нови факултети во склоп на нивниот кампус каде нема доволно простор за сите,

Read More

Неколку студенти од ФИНКИ предводени од нивниот декан професор Чорбев под силно полициско обезбедување садеа десетина дрвца велејќи дека се дел од УКИМ и дека им се потребни новите факултетски згради во барок стил кои мора токму тука да се изградат. Студентите пак кои го

Read More

Студентскиот пленум и Младинската организација Мугра од утрово го блокираат Ректоратот на Универзитетот Свети Кирил и Методиј во Скопје, во знак на револт, против изградбата на две барокни згради во Кампусот, за што ноќта меѓу саботата и неделата беа исечени 50-тина дрва во просторот. Студентите наведуваат

Read More