Thursday, Aug 13, 2020
HomeАЈНШТАЈНИЈАКосмосПристигна прва слика одблиску од Јупитер со трите месечни

Пристигна прва слика одблиску од Јупитер со трите месечни

jupiter mesecini

Леталото Џуно на НАСА по неколкугодишно патување успешно се доближи до планетата Јупитер и ја испрати прва слика направена одблиску со нејзините три големи месечини. Од НАСА се воодушевени што Џуно го направи невозможното, а тоа е да ги избегне сите слоеви на радијација околу Јупитер и да влезе во нејзината орбита со што ќе може да го финишира целосното истражување.