Saturday, Apr 21, 2018
HomeАНТИСТРЕСЕкимНередовното спиење предизвикува рак?!

Нередовното спиење предизвикува рак?!

Студија која е спроведена на глувци сугерира дека недостатокот на редовен сон може да предизвика рак, пишува стручниот Магазин “The Science Times”.

Неодамнешната студија открила дека кај оние глувци кај кои е одложен ,,внатрешниот часовник” za 12 часа во текот на една година, тумори на дојки се појавиле осум седмици порано од вообичаено.

Студијата покажала дека глувците со лоши образци на спиење добиле 20 проценти повеќе на тежина од оние кои спиеле правилно, и покрај тоа што режимот на исхрана не бил променет.

Ризикот од рак на дојка кај жени кои го менуваат образецот на спиење може да се појави пет години порано, објасниле научниците, истакнувајќи дека кај жените со семејна историја од рак на дојка не треба да работат во смени