Thursday, Apr 26, 2018
HomeДЕНЕШНАЕкономијаНамалување на патниот, голем раст на железничкиот и воздухопловниот сообраќај

Намалување на патниот, голем раст на железничкиот и воздухопловниот сообраќај

nov voz

Во патниот патнички национален и меѓународен превоз во првиот квартал годинава се превезени 1.698.000 патници, во железничкиот 166.000, во градско-приградскиот 19.123.000, а во воздухопловниот превоз 343.541 патник, објави Државниот завод за статистика.

Патниот патнички сообраќај во однос на првиот квартал лани бележи намалување од 18,8 проценти, железничкиот има раст од 6,4 проценти, во градско-приградскиот намалување од 3,3, додека воздухопловниот бележи раст од 28,2 отсто.

Во првите три месеци годинава превезена е стока од 8.152.000 тони. Во споредба со првиот квартал лани количеството на превезената стока во товарниот патен превоз е зголемено за 9,3 отсто, во воздухопловниот пза 35,4 отсто, додека во железничкиот превоз има намалувањето од 21,4 проценти.