Saturday, Apr 21, 2018
HomeДЕНЕШНАЕкономијаХрватскиот пазар на труд во колапс, стапката на невработеност зголемена на 45 проценти

Хрватскиот пазар на труд во колапс, стапката на невработеност зголемена на 45 проценти

Проблемите со невработеноста на хрватските граѓани продолжува, а бројката на невработени лица во оваа земја-членка на ЕУ е фрапантна. Државниот завод за статистика покажа дека стапката на невработеност за месец јуни 2015 година изнесува 44,5%, односно се забележува пораст од 1,2% во споредба со јуни минатата година.

Причина за ваквата состојба на хрватскиот пазар на труд е минималниот број на новоотворени работни места, кое се рефлектира на поединците кои немаат услови за напредок и создавање кариера.