Wednesday, Mar 21, 2018
HomeДЕНЕШНАСветЕквадор во вонредна состојба по ерупцијата на Котопакси

Еквадор во вонредна состојба по ерупцијата на Котопакси

Еквадорскиот претседател Рафаел Кореа прогласи вонредна состојба како мерка на претпазливот и спремност за мобилизирана акција во случај да се влоши активноста на вулканот Котопакси кој сега исфрла пепел и камења. Евентуалната ерупција на вулканот може да доведе до огромни материјални штети и целосна блокада на авионскиот сообраќај.

cotopaxi 2

Засега е пристапено кон евакуација на локалното население кое е во непосредна близина на Котопакси, а забрането е движење на туристите. Вулканот е еден од најопасните во светот но, одамна немал силна ерупција.