Thursday, Jun 24, 2021
Home2020December

 Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа онлајн презентација на резултатите од петтата годишна проценка на деловното опкружување во земјата. Ова истражување кое се спроведува веќе пет години прерасна во најобемна домашна анализа на состојбата со правната регулатива, усогласеноста на компаниите со прописите,

Read More

Проектот „Партнерство за подобра бизнис регулатива“ е поддржан од УСАИД и е спроведуван заедно со партнерство со четирите најактивни стопански комори. Базна година на годишната проценка на бизнис опкружувањето беше 2016, доста турбулентна година. Резултатите тогаш покажаа дека компаниите сметаат дека бизнис климата е најлоша,

Read More

Во организација на Здружението Изгрејсонце со поддршка на Green European Foundation – GEF, се одржа онлајн вебинар во рамки на проектот „Трансформација кон енергетска демократија“. Енергетската демократија е значаен процес кој ќе овозможи граѓаните да имаат поголема моќ во поглед на нивните енергетски потреби, со што

Read More

Советот на град Скопје расправа за новиот буџет, односно за средствата со кои ќе располага градската администрација предводена од Петре Шилегов во последната година од мандатот. Силни аргументи беа упатени од страна на независната советничка Драгана Велковска. „Со оглед дека во самиот предлог-буџет што ние советниците

Read More

Се одржа презентација на наодите од анализата на можностите за финансирање на ланците на добавувачи на Проектот на УСАИД за факторинг спроведен од Фактор Труст. Тимот од проектот ги презентираше основните елементи за факторинг и понуди водич за македонските компании заинтересирани за користење на факторинг или

Read More

Во организација на Здружението Изгрејсонце со поддршка на Green European Foundation – GEF од Белгија, на 17.12.2020 од 18.00 до 19.30 часот ќе се одржи ZOOM вебинар на тема “Трансформација кон енергетска демократија”. На овој настан ќе ја потенцираме потребата за подемократско и поинклузивно општество преку решенијата

Read More

Во овие судбински денови за европската иднина на македонската суверена и самостојна Република, ние, легитимните претставници на Македонската академија на науките и уметностите, на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија и на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, изразувајќи ја нашата загриженост за исходот

Read More