Sunday, Jun 17, 2018
HomeДЕНЕШНАРепубликаЗапочнува Вевчанскиот карневал – забранети маски на ИСИС

Започнува Вевчанскиот карневал – забранети маски на ИСИС

vevcani2

Со традиционалното карневалско дефиле под маски денеска напладне официјално ќе почне Вевчанскиот карневал. Двете василичарски друштва Горна и Долна маала со зетот, невестата, двата ѓаволи, Глупавите Августи и останатите маски инспирирани од актуелните политички и секојдневни случувања во изминатата година ќе продефилираат низ вевчанските улици и ќе ги претстават своите маски.

Вевчани денеска и утре ќе наликува на театар на отворено, а секое карневалско издание за вевчанци е доживување и инспирација за изработка на маска за следната година. Вевчанци ќе кажат се, но до последен момент до дефилето не откриваат во што ќе се маскираат.

vevcanskiГрадоначалникот Цветомир Угриноски на прес-конференција нагласи дека Вевчани е подготвено за уште едно карневалско издание. Во вечерните часови, присутните ќе ги забавуваат Есма Реџепова и Наум Петрески, а на полноќ се најавува петминутен огномет. Настап ќе има и вевчанецот Перо Пешиновски до утринските часови, кога традиционално невестите од двете маала заедно со гостите одат на Вевчанските извори каде полнат вода со која се прави вевчанскиот кашаник во кој се става паричката. Кај оној што ќе се падне паричката ќе биде среќен и бериќетен во текот на целата година.

Според традицијата, утре Василичарите ќе одат од куќа во куќа каде што има луѓе со име Васил да му честитаат и околу пладне доаѓаат во центарот на Вевчани каде што ги играат василичарските ора. Манифестацијата ќе заврши со традиционалното палење на маските во центарот на Вевчани, некаде околу 17 часот. Со палењето на маските се верува дека се ослободуваат од злото и дека годината ќе им биде среќна и бериќетна.

vevcanski1Фотографии од Вевчанскиот карневал на група македонски фоторепортери денеска ќе бидат изложени во Кутмичевица во Вевчани. Несекојдневниот микс од вевчанското шаренило направен е од македонските фоторепортери Маја Златевска, Огнен Теофиловски, Роберт Атанасовски, Ѓорѓи Личоски, Наке Батев и Томислав Георгиевски. Изложбата се одржува во чест на новинарот Никола Шутиноски од Вевчани.

Вевчанскиот карневал, кој датира од настанокот на Вевчани, со традиција од околу 15 века симболизира два паралелни света, едниот му припаѓа на пагнаството, а другиот на христијанството. Задолжителни елементи се зетот и невестата кои се симбол на плодноста и продолжувањето на семејството, двата ѓавола, кои олицетворение на злото и двајцата глупави Августи кои ги штитат од злото. Со манифестацијата се одбележува христијанскиот празник Св. Василиј Велики или доаѓањето на новата година по стариот, Јулијанскиот календар.

vevchani-640x480Овогодинешниот карневал ќе биде обезбеден од страна на полицијата на МВР во зголемен број. Василичарскиот одбор на чело со градоначалникот на општина Вевчани прати апел до жителите да не доаѓаат со маски од ИСИС, а доколку се појави таква личност ќе биде веднаш приведена од страна на полицијата. Тоа што се случи во Париз беше голем шок велат Вевчанци затоа оваа година безбедноста во Вевчани ќе биде ставена на прво место.