Monday, May 21, 2018
HomeДЕНЕШНАЕкономијаУчи сине за програмер

Учи сине за програмер

softver developer

Според податоците на Државниот завод за статистика најисплатлива професорија во Македонија е информатичката технологија со тоа што програмерите имаат една од највисоките просечни плати која се движи до 50.097 денари. Оваа професија ја издвојуваме како една од полесните за влез со оглед на тоа дека немате високи бариери, освен талент, желба, упорност, труд и образование.

pilot-1Секако, далеку поплатена е пилотската професија каде просечен пилот заработува највисоки во државава 68.166 денари, но во оваа професија има далеку поголем број на барири, почнувајќи од исполнување на психофизички предиспозиции, па се до многу поскапо и потешко достапно образование.

softver developer2Во Македонија добро заработуваат и банкарите, финансиските професионалци, брокерите со осигурување, фармацевтите и лекарите.