Sunday, Jun 17, 2018
HomeДЕНЕШНАСкопјеПет колапси поради драстичната промена на времето

Пет колапси поради драстичната промена на времето

Драстичните температурни промени кои се бележат овој месец се одразуваат врз здравјето на секој поединец. Токму овие денови посебно денеска кога е значително потопло до 13 часот се регистрирани пет колапси на отворено.

Ова денеска го изјави директорката на Здравствен дом Скопје, Татјана Баевска – Вучковиќ, која рече дека некои од граѓаните од Скопје потешко се аклиматизираат на овие временски промени. Според неа, можеби причина е некое основно заболување, меѓутоа главно се работи за лица несоодветно облечени, кои недоволно внесувале течности и поради високата температура дехидрацијата довела до колапс.

– Како и секогаш и постојано апелираме сите препораки кои ги даваме при нагли временски промени на затоплување или заладување да се почитуваат препораките бидејќи пред се самозаштитата е на прво место во вакви ситуации. Службата 194 одговара секаде каде е најпотребно, додаде Баевска – Вучковиќ.

Јованка Костовска, раководител на Секторот за превентивна здравствена заштита при Министерството за здравство истакна дека разговарале со претставници на Управата за хидрометеоролошки работи и добиле најава дека можно е во петок во некои региони да биде жолта фаза затоа што се очекуваат температури до 35 степени.

– Не сме адаптирани на овие температури бидејќи имавме многу варијации. Препораките треба да важат од денеска и сите да внимаваат и соодветно да се облекуваат, соодветно да се хранат, а постарите редовно да си ја земаат терапијата, додаде Костовска.

извор:МИА