Saturday, Apr 21, 2018
HomeДЕНЕШНАЕкономијаНафтата бележи рекордно ниски цени на берзите

Нафтата бележи рекордно ниски цени на берзите

Нафтата на глобалните берзи во Њујорк и Лондон достигна рекордно ниска цена која не се памети уште од почетокот на светската економска криза во 2009-та и изнесува под 40 долари за барел. Причината за падот на цената се бара во забавениот економски раст на новите економски гиганти кои по одличниот бум се соочуваат со стагнација и соочување со реалните можности на пазарот, како што е берзанската криза во Кина која предизвика мала глобална паника.