Wednesday, Sep 16, 2020
HomeДЕНЕШНАПолитикаМосква: Изјавите на Заев се манијакални конструкции и обид за себепромоција

Москва: Изјавите на Заев се манијакални конструкции и обид за себепромоција

zaharova

Oбидот Русија да се претстави како вмешана во обиди за ликвидација на Зоран Заев е неоснован и штети на односите меѓу двете земји, се вели во реакцијата на амбасадата на Руската Федерација во Македонија на делот од интервјуто на македонскиот премиер Зоран Заев емитувано во неделата на црногорското радио „Антена-М“.

Изјавите на Заев во интервјуто за црногорското радио денеска беа и дел од редовниот неделен брифинг на портпаролката на Руското министерството за надворешни работи, Марија Захарова, која рече дека „ваквите изјави не само што претставуваат неосновани инсинуации и манијакални конструкции, туку во суштната наликуваат на обиди за само-прикажување како жртва.

Соопштението на амбасадата во Скопје е за нијанса поблаго и подипломатско.

„Со зачуденост и загриженост истакнуваме дека во тоа интервју, во контекстот на минатогодишните настани во Црна Гора, шефот на македонската влада, повикувајќи се на некои „репорти“ и „аналитичари“, намерно или не, ја претстави ситуацијата на тој начин дека Руската Федерација наводно била вмешана во обиди за „ликвидација“ и подготвувала такви акции против самиот господин Зоран Заев. Категорично изјавуваме дека ваквите тврдења се неосновани и ги сметаме за недозволиви. Со жалење констатираме дека истите ја уриваат атмосферата на доверба меѓу нашите две земји, и нанесуваат штета на повеќегодишната заемно полезна соработка и се косат со декларираната од страна на Скопје подготвеност за градење конструктивна соработка со Русија, желба за развој на пријателските односи меѓу две нашите земји“, стои во соопштението од амбасадата на Руската Федерација во Македонија.
За разлика од амбасадата, Захарова е подиректна и користи многу силни изрази.

„Сметаме дека ваквите изјави не само што претставуваат неосновани инсинуации и манијакални конструкции, туку во суштината наликуваат на обиди за само-прикажување како жртва. Суштината е што ваквите изјави им нанесуваат шетат на руско – македонските односи и се во спротивост со декалрираната подготвеност на Скопје за градење на конструктивна соработка со нашата земја. Ужасите искажани на овој начин единствено служат како оправдување за забрзаното втурнување на балканските земји во Северноатланската алијанса иако тие остануваат надвор од структурите на НАТО. Поради ова, во голем дел беше испровоцирана и неодамнешната политичка криза во Македонија. Русија никогаш не се мешала во внатрешните работи на Македонија“, вели Захарова.