Saturday, Apr 21, 2018
HomeДЕНЕШНАЕкономијаMicrosoft со уште една чистка на екс вработените на Nokia

Microsoft со уште една чистка на екс вработените на Nokia

nokia pari

Teхнолошкиот гигант Microsoft најави укинување на уште дополнителни 2850 работни места во идните 12 месеци, со што вкупниот број работни места кои планира да ги укине достигна 4700 или 4 отсто од вкупно вработените. Отпуштањата ќе бидат претежно во производствениот сектор на смартфони и повеќето од нив се преземени вработени од Nokia.

Продажбата на Lumia телефони опадна за 70% и компанијата мора да смисли како ќе се справи со неуспесите, дали ќе направи нов план за производство на Windows смартфони или пак целосно ќе се откаже од нив.

Извор: telefoni.mk