Friday, Apr 20, 2018
HomeАЈНШТАЈНИЈААрхеологија и ИсторијаКратка историја на змејовите

Кратка историја на змејовите

Змејовите се легендарни суштества, налик рептили тие се дел од многу митови и многу култури.

Постојат два правци на културни традиции поврзани со змејовите.

Европскиот змеј, произлезен од фолклорот во Европа и поврзан со Грчката митологија и митологијата на блискиот исток.

zmej2

Кинескиот змеј што ја зафаќа и Јапонската митологија и повеќе други Азиски земји како Кореа итн.

zmej3

Двете традиции еволуираат низ историјата разделно со мали влијанија едни на други поради културните размени на луѓето. Англискиот збор ”dragon” потекнува од Грчкиот δράκων (drákōn), што за нив значело ”змеј, влекач од огромна големина, водна-змија”.