Monday, Apr 6, 2020
HomeДЕНЕШНАРегионКосовскиот Парламент се распушти откако изгласа недоверба на Владата

Косовскиот Парламент се распушти откако изгласа недоверба на Владата

косово-парламент

Претседателот на Косово, хашим Тачи денеска го распушти Парламентот, откако мнозинството пратеници изгласаа недоверба на Владта.

Во рок од 45 денови треба да бидат организирани предвремени парламентарни избори, една година порано од предвиденото.

Парламентот на Косово претходно го поддржа предлогот за гласање недоверба на Владата на Иса Мустафа со 78 гласови „за“, 34 „против“ и тројца „воздржани“.

Предлогот за гласање на недоверба беше поднесен од опозициското движење Иницијатива за Косово и беше поддржан од пратениците од Алијансата за иднината на Косово и движењето Самоопределување, Гласањето за недеворбе беше поддржано и од неколку пратеници на владејачката коалиција.