Tuesday, Apr 7, 2020
HomePosts Tagged "распуштање"

Претседателот на Косово, хашим Тачи денеска го распушти Парламентот, откако мнозинството пратеници изгласаа недоверба на Владта. Во рок од 45 денови треба да бидат организирани предвремени парламентарни избори, една година порано од предвиденото. Парламентот на Косово претходно го поддржа предлогот за гласање недоверба на Владата на Иса

Read More

Уставниот суд денес донесе целосна и конечна одлука со која се поништува одлуката на мнозинството пратеници да се самораспуштат и со тоа ја потврди времената мерка со која се одложуваат сите изборни активности, односно предвремените парламентарни избори беа целосно одложени, а Собранието се врати во

Read More

Пратениците по иницијативата на ДУИ донесоа одлука да ги одложат изборите кои првично беа договорени на 24 април, а Собранието нема вечерва да се распушти, туку одложено на 60 дена пред распишувањето на изборите кои сега се презакажани, а како можен датум се предвидува 5

Read More

Политичката криза се продлабочува. На денешната прес конференција пред Владата техничкиот Министер за внатрешни работи, Оливер Спасовски придужен од останатите министри и заменици министри од редовите на опозицијата, најавија дека доколку остане на сила одлуката за распуштањето на Собранието, тие бараат депонираните оставки од фунцкиите

Read More

Уставниот суд на денешната седница ги отфрли иницијативите на претседателот на Демократскиот сојуз, Павле Трајанов и на Тодор Петров за оценување на уставноста на Одлуката за распуштање на Собранието на Република Македонија. Судот, како што појаснуваат оттаму, не навлегува во тоа дали Одлуката е уставна

Read More