Thursday, Apr 19, 2018
HomeДЕНЕШНАРепубликаГравот надалеку ја прочу Македонија според вкусот на храната

Гравот надалеку ја прочу Македонија според вкусот на храната

makedonska-hrana

Познати сме како земја со широка палета на вкусна храна и долга традиција на јадења впечатливи само за нашта земја . Тавче гравче, ајварот и пастрмајлијата се јадења кои ја сместија Македонија на 23то место според извештајот на „Бизниз вик“.

На листата на вкусна храна неизоставен дел се и вината од Тиквешијата за кои се вели дека „не се шега“ , а кои вклучуваат 48 земји од Европа според вкусот на автентична храна и пијалоци.

hrana-makedonija

Од земјите на балканот прва е Хрватска која се наоѓа на 7-то место, Грција на 11-то, Бугарија на 14-то, Босна и Херцеговина на 21-то.

Веднаш после Македонија се ноѓа Албанија на 26-то место, Србија на 30-то, Словенија 32-то и Косово на 41-во место.

На првото место се наоѓа Италија а веднаш по неа се Франција и Шпанија додека на последното место се наоѓа Ватикан кој има само еден ресторан.