Monday, Apr 23, 2018
HomeДЕНЕШНАРепубликаКазни за велосипедистите кои не носат кацига

Казни за велосипедистите кои не носат кацига

50 евра казна за секој што ќе вози велосипед без кацига, односно заштитен елек. Новиот закон за безбедност во сообраќајот предвува казни и за велосипедистите. Навечер и во услови на намалена видливост, задолжителен ќе биде и рефректирачки елек.

– Возачот и лицата кои се превезуваат со велосипед со помошен мотор, мопед, мотоцикл, трицикл, лесен четрицикл и четирицикл задолжително носат заштитен шлем на главата за време на возењето на патот. Возачот и лицата кои се превезуваат со велосипед ноќе и во услови на намалена видливост треба да носат рефлектирачки елек за време на возењето на патот, стои во текстот на Законот.